Figurász
2015
March
15

Tűfestés

Pár napja olvastam egy kisebb írást, amiben Rippl-Rónai József Rózsát tartó nő hímzése alapján megemlítették a tűfestést. 
 
Rippl-Rónai József: Rózsát tartó nő (hímzett faliszőnyeg)
 
Megpróbáltam kicsit utánaolvasni ennek a technikának, igaz csak a neten, de nem sok mindent találtam. Rábukkantam viszont egy cikkre, amiben arról írnak, hogy egy lelkes fogtechnikus 14 évi munkával, tűfestéssel alkotta újra  Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje triptichonját. Grosz Tamás amatőr textiles kitanulta az ősi kínai-japán hímzést, aminek a lényege, hogy a hímzőfonalak alulról felfelé futnak, szemben más hímzési módokkal. A képet saját maga által kialakított, a kínai technikánál tökéletesebb tűfestéssel alkotta meg. 
 
A gyönyörök kertje - részlet, Grosz Tamás tűfestéses alkotása
 
A szemfülesek észrevehetik, hogy a művész egy plusz alakot is elhelyezett a képen. happy
Magam is varrok, alkotok, de csak sejteni tudom, hogy mennyi munka lehet az elkészült képekben. Megértem, hogy az alkotó nem szívesen válik meg művétől. 
 
További képek és a cikk itt látható, olvasható.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aliquam, aut corporis dicta distinctio ducimus enim et exercitationem ipsum nam nostrum officia officiis omnis perspiciatis quam quod, repellat tenetur vero voluptates.

Kategóriák

Keresés

Közösségi média